VaccinChat

Welkom bij VaccinChat!

VaccinChat is een chatbot die ontwikkeld werd om vragen over COVID-19 vaccins op een gebruiksvriendelijke manier te beantwoorden. Het gebruikt de informatie beschikbaar op info-coronavirus.be, laatjevaccineren.be en andere betrouwbare bronnen als kennisbank.

Hoe mensen een vraag formuleren is zeer divers. Om te weten of vaccinatie verplicht is kun je b.v. vragen: “Is vaccinatie verplicht?”, “Is een vaccin verplicht?”, “Moet ik een vaccin krijgen?”, of ook “Kan ik een vaccin weigeren?”.

De chatbot is vanaf januari t/m juni 2021 steeds van (meer) relevante COVID-19 informatie voorzien. Deze animatie laat zien hoe VaccinChat over tijd geëvolueerd is naar aanleiding van de binnengekomen gebruikersvragen. Van de meest frequente antwoorden wordt getoond hoeveel vragen er per maand bijkwamen. Dit geeft een beeld van het belang van bepaalde vragen en antwoorden op specifieke momenten tijdens de vaccinatiecampagne.

De informatie in de antwoorden is correct, maar mogelijk zijn sommige antwoorden niet relevant voor uw vraag. De chatbot beantwoordt uitsluitend vragen over COVID-19 vaccinatie, niet over de ziekte zelf.

VaccinChat werd ontwikkeld in de onderzoeksgroep CLIPS (Center for Computational Linguistics and Psycholinguistics) van de Universiteit Antwerpen door Jeska Buhmann, Maxime De Bruyn, Ehsan Lotfi en Walter Daelemans, met hulp van Sam Verellen en Ine Gevers.

Het onderzoek werd gesteund door de Vlaamse Regering (AI onderzoeksprogramma) en kreeg ook steun van de Koning Boudewijn Stichting.